Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

vindem-ieftin.ro: Schimbări semnificative în industria materialelor de construcţii

Materiale /

vindem-ieftin.ro: Schimbări semnificative în industria materialelor de construcţii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În contextul economic actual, industria materialelor de construcţii din România se confruntă cu schimbări semnificative, cu impact asupra preţurilor şi aprovizionării, conform reprezentanţilor din cadrul Depozitului Virtual vindem-ieftin.ro. Aceştia subliniază că unul dintre evenimentele de marcă din industrie este creşterea masivă a preţului izocianatului, o materie primă esenţială pentru producţia spumei poliuretanice din care sunt realizate panourile sandwich. Această creştere a dus la perturbări semnificative în lanţurile de aprovizionare, cu termene de livrare care s-au dublat de la 3-4 săptămâni la 7-8 săptămâni, ceea ce a forţat majoritatea producătorilor să oprească sau să amâne planurile de producţie pentru finalul lui 2023. De asemenea, se vehiculează speculaţii cu privire la posibilitatea unor noi creşteri de preţuri la începutul anului 2024, fapt ce ar putea mări marjele de profit ale producătorilor din domeniu, arată sursa citată.

    Potrivit acesteia, industria producţiei de cărămizi a înregistrat şi ea schimbări semnificative în 2023, cu sistarea producţiei pe finalul anului. Aceasta vine în contextul unei scăderi semnificative a cererii, care a determinat producătorii să lanseze campanii de reducere a preţurilor cu discount-uri de până la 50%. "Se presupune că închiderea unor capacităţi de producţie ar putea fi o strategie pentru eliberarea spaţiilor de stocare şi realinierea ofertei la cererea reală", opinează reprezentanţii vindem-ieftin.ro.

    Preţurile pentru cele mai importante categorii de materiale de construcţii în perioadele ianuarie-februarie 2023 şi septembrie-octombrie 2023 au evoluat după cum urmează:

    - Fier Beton: scădere semnificativă de 32%, ajungând de la 3,95 RON/kg la 3 lei/kg;

    - Panouri Sandwich: reducere de la 109,25 lei/mp la 80,00 lei/mp;

    - Tigla Metalică: scădere de 25%, coborând de la 41,00 lei/mp la 33,00 lei/mp;

    - OSB: scădere de 15%, de la 45,02 lei/buc la 39,05 lei/buc;

    - Gips Carton: scădere de 9%, de la 33,02 lei/buc la 30,57 lei/buc;

    - Cărămida Porotherm Robust: reducere de 19%, coborând de la 10,58 lei/buc la 8,57 lei/buc;

    - BCA: preţuri constante, între 355 şi 581 lei/mc în funcţie de producător şi calitate;

    - Beton la Cifă: creştere de 19%, ajungând de la 250 lei/mc la 298 lei/mc;

    - Polistiren EPS 80: scădere de 12,75%, de la 204 lei/mc la 178 lei/mc;

    - Vata Bazaltică: reducere de 19%, coborând de la 27,65 lei/mp la 23,24 lei/mp.

    Spre finalul lunii octombrie, au fost înregistrate mici creşteri la preţurile polistirenului (5-15%) şi fierului (5-10%).

    Aşadar, piaţa materialelor de construcţii din România este în plină schimbare, oferind oportunităţi şi provocări unice. În acest context, este esenţial ca jucătorii din domeniu să monitorizeze atent aceste evoluţii, pentru a lua decizii informate şi pentru a profita de cele mai bune oferte disponibile.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional